Eerste namen bekend

ma 09 mei

Op 26, 27 en 28 augustus 2022 staan de Gouverneurstuin en de Brink weer in het teken van cultuur en horeca. Tijdens het Preuvenement Assen kunnen bezoekers hun hart ophalen aan kleine voorproefjes van het aankomende culturele- en culinaire seizoen. De eerste namen zijn bekend, een mix van regionale helden en landelijke headliners.

Preuvenement Assen is een jaarlijks festival in het laatste weekend van augustus. Door de coronamaatregelen vond in 2020 het festival online plaats. In 2021 – het 10-jarig jubileum – moest de organisatie vlak voor de start het evenement helemaal annuleren. Reden te meer om met editie 2022 extra uit te pakken: het festival breidt het weekend uit door op de vrijdagavond al af te trappen met een cultureel voorgerecht.

Noordelijk talent

De opmaat van de tiende editie staat in het teken van streektaal met artiesten van Drentse en Groningse bodem. Op 26 augustus bestijgt onder andere Leon Moorman het Koepelpodium met zijn toegankelijke, zelfbenoemde D-POP nummers. Tijdens het festivalweekend laat nog meer Noordelijk talent van zich horen: de heidepunkers van RAGG’N zijn deze editie opnieuw van de partij en TAMAR brengt poëtische popliedjes naar de Gouverneurstuin. Haar carrière kwam in een stroomversnelling door het Drentsch Peil ontwikkelingstraject (2020) en de Hit The North selectie (2021). Afgelopen januari werd TAMAR uitgeroepen tot Beste Talent tijdens Popgala Noord.

Keltisch, Country, Pop…

Een deel van de line-up was vorig jaar al geboekt. Deze bands hebben dus, net als het publiek, een jaar moeten wachten op het feestje in Assen. Gelukkig kan de organisatie de eigenzinnige MINKA komende editie alsnog verwelkomen op het Brinkpodium met haar tintelfrisse Nederlandstalige electropop. De  mannen van Rapalje laten met hun Keltische folkmuziek hun wilde haren en middeleeuwse kilts wapperen en Tim Knol & Bluegrass Boogiemen zetten de Gouverneurstuin in beweging met hun uptempo countrymuziek.

Smakelijk

Het festivalterrein wordt zoals elk jaar weer bevolkt door de meest uiteenlopende horeca. Zo krijgen bezoekers een goed beeld van het aanbod van de restaurants en cafés dat Assen rijk is. De nieuwste aanwinst Restro TOF laat het beste van haar kaart proeven, eet- en wielercafé Cours staan met hun smakelijkste hapjes klaar en voor de lekkere trek is er keuze uit bijvoorbeeld De Zoete Buurvrouw of Ijs van Tony.

Praktisch

Houd onze Facebook- , Instagrampagina en website in de gaten voor meer informatie over het festival, de deelnemende horeca, acties, filmpjes van afgelopen edities en de line-up. Vanaf juni 2022 is het volledige programma te vinden op deze site.