Een stil maar wervelend Preuvenement Assen 2020

ma 31 aug

Op 29 en 30 augustus heeft de 6e editie van Preuvenement Assen plaatsgevonden. Vanwege maatregelen rondom corona was het festival, dit jaar omgedoopt tot ‘Preuvenement aan Huis’, in zijn geheel verplaatst naar de Grote Zaal van Theater De Nieuwe Kolk. Als vanouds bestond het programma uit een gevarieerde verzameling voorproefjes van het komende culturele seizoen van Assen.

Het festival was dit jaar opgezet als doorlopende livestream waarbij allerlei acts afwisselden met filmpjes en interviews met gasten en artiesten in de Preuvenement Huiskamer, gesitueerd op het podium. Samen met presentator Pirmin Rengers nam gastvrouw Cunera van Selm het publiek in de zaal én de kijkers thuis mee langs de verschillende optredens en praatte met gasten over de op stapel staande activiteiten van o.a. jeugdtheater Garage TDI, het Drents Museum, de Kunstbende en de Asser Bluesstichting.

Live-cooking

De Assense horeca kreeg ondanks deze atypische editie ook de kans zich te presenteren: in de maand augustus kon publiek zelf een hapjesbox samenstellen en deze tijdens het festivalweekend laten bezorgen aan Huis. Bestellers van deze Preuvenement Box maakten daarbij kans op een mini-verrassingsoptreden aan Huis én konden meespelen met de Preuvenement Bingo waarvan de trekkingen plaatsvonden tijdens de liveshow. Op de tweede dag van het Preuvenement aan Huis werd er live gekookt op het podium door Nicole Landsbergen van het Smaeckhuys, die de ene na de andere smaakexplosie tevoorschijn toverde, terwijl naast haar verschillende bands acte de presence gaven. Op het achterdoek zijn de hele 14-uur durende live-uitzending foto’s van de afgelopen vijf edities geprojecteerd.

Regionaal talent

Dit jaar lag de nadruk in de programmering meer dan anders op lokaal en regionaal talent. Onder meer de Drentse liedjesschrijver Leon Moorman, het Groningse kleinkunstduo Pé&Rinus, singer-songwriter Hannah Mae en de Drentse jazz-zangeres Martijje namen plaats op het podium van De Nieuwe Kolk. Zij speelden voor een vrij lege zaal, maar hadden een des te groter publiek op veilige afstand via de livestream.

Het was de eerste keer, en wat betreft de organisatie ook meteen de laatste keer, dat het Preuvenement Assen in zo’n stille setting plaatsvond: “Het festival hoort in een volle Gouverneurstuin, met de zon in je gezicht, schouder aan schouder naar je favoriete artiesten kijken en een biertje drinken met je stadsgenoten. Die sfeer was er nu niet, maar we zijn trots op hoe we een behoorlijk alternatief hebben kunnen neerzetten” aldus programmeur Emil Klok.

Voorproefjes

De liveshow werd gemaakt in samenwerking met De Nieuwe Kolk, die net als andere jaren creatief partner van Preuvenement Assen is. Acts die later dit seizoen in hun theater staan geprogrammeerd gaven daar nu een kort voorproefje van. Zo gaf Tim Akkerman een intiem solo-optreden, Groninger Erwin de Vries zong op blote voeten zijn talige liedjes, singer-songwriter Isa Zwart gaf met haar band dromerige popsongs en kleinkunstenaar Rosa da Silva lichtte een tipje van de sluier van haar theatershow ‘Hier moet je heen’.

De stream van het Preuvenement aan Huis 2020 komt binnenkort online beschikbaar om nog lang van na te genieten. In 2021 vindt het Preuvenement Assen plaats op 28 en 29 augustus in – ijs en weder dienende – de openlucht van de Gouverneurstuin en op de Brink in Assen. Tot volgend jaar!