Joost Dijkema

Zondag Muziek
14:25 uur
Vijverpodium
zo28
14:25 uur
Vijverpodium

De Nederlandse muzikant/componist Joost Dijkema (geb. 1989) leerde zichzelf rond zijn 15e gitaar en banjo spelen en tien jaar later ontwikkelde hij zich verder in de fingerpicking gitaartechniek, geïnspireerd door spelers als Michael Chapman,  Leo Kottke en Townes van Zandt. Sinds Joost Dijkema’s debuutplaat Sacred Revelations uit 2016 neemt hij luisteraars mee op een avontuurlijke reis.

“…En wat is het een prachtplaat geworden. Americana zoals ze die in de VS nauwelijks meer durven maken. Blues, country en folk met het soort van de duivel bezeten akoestische gitaarinstrumentaaltjes uit de school van John Fahey en Jack Rose. Ronduit subliem.” – Volkskrant

In januari 2019 brengt hij samen met Bert Hadders de veenkoloniale volkplaat Kokeleko uit.

“De Groninger liedjessmid heeft op dit album een ijzersterke troef in handen. Een talent van de eerste orde”. – Lust For Life.

Met Hadders componeert Dijkema tevens de muziek voor het theater meesterwerk De Poolse Bruid. De NRC geeft de productie vijf sterren. In september van 2019 komt zijn nieuwe plaat Time Thief uit in eigen beheer.

“Time Thief is een zeer verrassend album van een gitaarartiest die zich haarfijn weet te uiten met zijn expressieve fingerpickingspel en die blijven intrigeren tot het slotakkoord”. – Musicmaker

Tevens ontvangt de plaat vijf sterren van het Engelse blad Shindig! In juni 2020 staat één van zijn composities op de compilatie Imaginational Anthem X, uitgebracht door de Amerikaanse Tompkins Square Records. De derde solo plaat After Thunder Sun wordt in december verwacht.

Joost Dijkema is een act van Cultureel Café de Amer.