Drukte, zon en sfeer op 5e editie

za 31 aug

De vijfde editie van Preuvenement Assen was een daverend succes. Een uitbundige viering van de start van een nieuw cultureel en culinair seizoen trok maar liefst 30.000 bezoekers. In een zonovergoten Gouverneurstuin en op de Brink genoot men van muziek, theater, dans en lekker eten en drinken van Asser horecaondernemers.

De organisatoren kijken terug op een zeer geslaagd evenement dat inmiddels niet meer weg te denken is als eindmarkering van de zomervakantie in Assen. De overweldigende opkomst van publiek was mede te danken aan het prachtige weer en de uitbreiding van het programma-aanbod op de Brink ten opzichte van eerdere edities. “Alle beschikbare munten voor eten en drinken waren op een goed moment wel ingeslagen maar grotendeels nog niet besteed door de bezoekers, waardoor het roulatiesysteem uitgeput raakte. Dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers hebben we het gelukkig snel weer vlot kunnen trekken en het tekent in elk geval het succes!” aldus organisator Emil Klok.

Welcome to the Playground

Op zaterdag stond de Brink geheel in het teken van jongeren, die konden bijvoorbeeld deelnemen aan een breakdance battle of gratis proeven aan korte theatervoorstellingen van Garage TDI. Met een lounge van zitzakken, de luwte van de grote bomen op de Brink en eetstalletjes van onder meer Gehakballen Expres en Fan-Food on Wheels binnen handbereik, was het daar goed toeven. ‘Welcome to the Playground’ heette dit nieuwe programmaonderdeel, een concept van ICO centrum voor kunst en cultuur. Klok: “Het ICO kan een link leggen met tal van cultuurinstellingen uit Assen en zo een goed beeld geven wat ze te bieden hebben, precies wat we met het Preuvenement nastreven.”

Pé en Rinus

Over de twee dagen verspreid, waren er zo’n 45 gratis toegankelijke acts met voorproefjes van met name bands die in het komende seizoen met een avondvullend programma te zien zijn op Asser podia zoals De Nieuwe Kolk en Podium Zuidhaege. Maaike Ouboter, Georgina Peach & The Savoys en Gerard Alderliefste bevolkten onder meer het DNK/Sligro stage. Aan de andere kant van de Gouverneurstuin traden onder andere Leon Moorman, Soul XS en het Puellae Kwartet op. Het Groninger kleinkunstduo Pé & Rinus heeft op de zaterdag voor een recordaantal bezoekers gezorgd. Hun evergreens als ‘Hoornse Plas’ en ‘Alcohol’ werden massaal meegezongen. Op zondag zorgde The Kik voor een afsluiting van het festival waar nog lang over nagepraat zal worden.

Hieronder vindt u een sfeerimpressie van editie 2019. De foto’s zijn gemaakt door Yolanda Visser. De Asser Courant maakte een beeldverslag dat via deze link te zien is. https://assercourant.nl/artikel/1041096/in-beeld-preuvenement-assen.html

In 2020 valt het Preuvenement Assen op 29 en 30 augustus. Graag tot dan!